• Kamilla Seljelid

Jeg vil begynne med yoga, men hvor begynner jeg?

Updated: Jan 28, 2020


Jeg oppdaget yoga ved en tilfeldighet da jeg studerte i Australia. Universitetet jeg gikk på tilby det på gymmen jeg var pålagt å betale for, så jeg tenkte: hvorfor ikke? Eller, jeg husker egentlig ikke hva jeg tenkte, men på et eller annet tidspunkt i løpet av mitt første semester gikk jeg på min første yogatime.


Bilde fra Flexi Lexi Fotoshoot, Thailand 2018

Det jeg husker best fra de tirsdagstimene som jeg etterhvert prioriterte høyt var roen det ga meg og tryggheten jeg følte inne i det rommet. Det var et relativt vanlig gruppetime rom med speil på ene veggen, store vinduer på bakveggen og dempet belysning. Instruktøren, som i dag er blitt en av mine inspirasjoner til hvordan jeg selv underviser, var rolig, fattet med en behagelig polsk aksent.


Allikevel kom et det tidspunkt der disse timene ikke lenger strakk til. Ikke fordi de ble dårligere på noen som helst måte, men rett og slett fordi jeg utviklet min praksis og hadde behov for større utfordringer som den timen ikke kunne gi meg. Og så sto jeg fast. Jeg visste ikke hvor jeg skulle gå, hvordan jeg skulle finne et studio jeg likte, eller hvordan jeg i det hele tatt skulle begynne letingen.


Jeg endte opp med å praktisere mer og mer hjemme samtidig som jeg fortsatte på tirsdagstimene, før jeg til slutt fant et studio nære stranden med en timeplan som passet min.


Det var en liten oppsummering av begynnelsen på min yogareise.


Juli 2017 - August 2018Så, hvordan tar man det første steget om man ønsker å begynne med yoga? For ikke å snakke om hvor?


Nedenunder har jeg listet 10 tips til hvordan man i det hele tatt skal begynne å praktisere yoga.1. Google it

Bruk google som hjelpemiddel i begynnelsesfasen. Finn ut hvilke studioer og treningssenter som tilbyr yoga i nærheten av deg. Jeg anbefaler også å bruke litt tid på å lese om ulikere lærere og yogastiler, men ikke la deg selv drukne i informasjon slik at du mister motivasjonen. Gi deg selv i stedet et lite overblikk over tilbudene som finnes der hvor du bor og se om et studio eller en lærer virker interessant for deg.


2. Finn en god lærer

Dette er i mine øyne essensielt når man begynner praksisen. Å finne en god yogalærer er som å finne en artist du liker. Selvom det finnes mange talentfulle artister der ute er det ikke alle artister man liker å høre på. På samme måte er det mange dyktige yoga instruktører der ute, men alle vil ikke passe deg og dine behov. Og det er greit. Finn en lærer som du liker undervisningsmetoden til og vedkommendes tilnærming til yoga. De fleste studioer og treningssenter tilbyr gratis prøvetimer og drop-in timer som gir deg muligheten til å utforske litt før du binder deg til et sted eller en lærer.


3. Finn en stil som passer deg

Selvom yoga i bunn og grunn er det samme - bruker de samme posisjonene og beveger seg til pusten - har hver stil sin egen tilnærming. Mitt tips er å utforske arenaen, gå på ulike timer, se hva studio eller treningssenteret i nærheten av deg tilbyr, og finn en stil som passer deg og dine behov. Og husk: dette kan endre seg over tid, og det er greit. Dersom du går på en time og blir skremt av arm balanser og opp-ned posisjoner skal du vite det finnes timer som ikke har med disse posisjonene. Samtidig kan tenktes du går på en time som oppleves altfor rolig og langsom for ditt behov.


4. Bruk YouTube

Det finnes mange bra timer og mange dyktige instruktører på youtube. Dersom du enda ikke er komfortabel med å utforske yoga utenfor hjemmet er dette et flott sted å starte. Men husk: 1 og 2 gjelder for youtube også!


5. La forventningene bli hjemme

Å tenke at man skal ut i spagat, opp på henda eller gå ned i bro på første time er urealistisk. Hverken læreren eller du (burde) forvente dette. Hvis en av dere gjør det, anbefaler jeg dere begge slutte med det. Jeg kan naturligvis ikke se for meg en yoga lærer som forventer dette, men man vet jo aldri. Egentlig det å forvente at man skal nå fingertuppene i bakken med strake knær er for de fleste ikke å vente på første time, for ikke å snakke om hele håndflaten. Det var det overhode ikke for meg!


6. Unngå sammenligning

Som nybegynner er det lett å se seg rundt og sammenligne seg selv med andre rundt seg, enten det er i rommet på et yoga studio, med læreren på YouTube eller med profiler på Instagram. Dette er ikke hensiktsmessig. Din yogapraksis er din, og deres yogapraksis er deres. Det blir som ordtaket "ikke sammenlign ditt kapittel én med en annens kapittel 20". Det er urettferdig mot meg selv om jeg skal sammenligne min praksis med en som har praktisert i over 20 år, og det er urettferdig mot deg om du skal sammenligne deg selv med en som har praktisert i fem år. Og hvis du tenker at noen ser på deg og dømmer deg kan jeg bare si med en gang: det gjør de ikke.


7. Gi det tid

I begynnelsen er det mye informasjon, mye nye innrykk og en verden av posisjoner og bevegelser. Ikke la dette skremme deg. Vit at alle har vært der du er, og at alle kommer seg forbi den første kneika. Det er som å gå en fjelltur. Første gang du går vet du ikke veien til toppen, og du må stole på skiltene. Andre gang husker du noe, tredje gangen husker du mer og etterhvert kjenner du til hver sving, hvert tre og hver stein. Det er det samme med yoga. Instruktøren kommer kanskje med fem instruksjoner for hver posisjon og er du heldig får du med deg én av de tingene som ble sagt, uten å måtte se på hva læreren eller de andre gjør. Etterhvert får du med deg instruksjon to, og så tre, før du lærer deg posisjonens navn på norsk, engelsk og så kanskje til og med sanskrit. Det samme gjelder for hva kroppen din kan og kan ikke gjøre. Alle har ulikt utgangspunkt basert på gener, anatomi, alder og tidligere treningserfaring. Så, gi det tid og pust deg igjennom. Vær grei med deg selv!


8. Pust

Dette tipset henger sammen med nummer 5, men pust er så essensielt i yoga at jeg mener den fortjener sitt eget avsnitt. I en yogatime er det mye snakk om pust; pust inn, pust ut, gjør ditt pust inn, gjør datt pust ut... og det er helt ok å ikke fatte noe av dette i begynnelsen. Mitt tips er å unngå å holde pusten. Når man plutselig blir veiledet til å fokusere på noe man tidligere aldri å har tenkt over, kan det bli litt mye. Min erfaring er at vi da har en tendens til å holde pusten. Jeg pleier å si til mine studenter at det er bedre at dere puster ut når jeg sier inn, enn at dere holder pusten i en time. Etter en periode kan man legge merke til når læreren sier man skal puste inn og ut i forhold til hver bevegelse, og til slutt vil pustens natur bli en del av bevegelsen. Men gi det tid, og ikke vær hard mot deg selv i prosessen.


9. Fortell læreren at du er ny

De fleste instruktører kommer før timen og gir elevene muligheten til å snakke med dem før timen begynner. En god instruktør bør etter min mening se om du er ny, men om vedkommende ikke gjør det, mann deg opp til å introdusere deg selv og fortell at du er ny til yoga. Læreren vet da at du ikke kan navnet på noen posisjoner og har muligheten til å tilpasse språket sitt. Mange instruktører spør også i begynnelsen av timen om noen er nye, så jeg vil anbefale at du benytter det av sjansen til å fortelle læreren at du er ny til yoga. Dersom du velger å bruke YouTube før du går på en fysisk time, anbefaler jeg å finne yoga for nybegynnere videoer, slik at timen er tilrettelagt for de som ikke har noen forkunnskaper.


10. Unngå å investere i dyrt utstyr

Når du begynner med yoga anbefaler jeg å bruke komfortable klær som sitter godt på kroppen. Bruk klær du føler deg vel i, slik at antrekket ditt ikke blir en distraksjon. Vit at overkroppen går en del opp-ned, så for mange vil det være ønskelig med en topp/singlet/t-shorte som ikke sklir ned hver gang du lener overkropper fremover. Utover det er det ingen vits i å legge masse penger i utstyr. Studioer og treningssentre har matter og det utstyret du måtte trenge utover det. Om om du skal praktisere hjemme vil et teppe duge, eventuelt en billig matte, en bok som kloss for støtte, og et belte eller et skjerf dersom fleksibiliteten ikke enda er tilstrekkelig. Dersom det blir brukt bolsters (avlange puter) er puter tilstrekkelig i lange baner. Jeg bruker fortsatt puter og bøker i min hjemmepraksis, og har ikke gitt slipp på min første yogamatte som jeg fikk av mamma til jul for mange år siden.Jeg håper disse 10 tipsene var til hjelp. Legg gjerne igjen en kommentar, særlig hvis dere har spørsmål angående yoga, vegansk mat eller meg!


- Kamilla Seljelid

1 comment
  • White YouTube Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

© Kamilla's Yoga

Oslo, Norway